Anmeldelse: Ty Dolla $ign om hvordan utvide en vagina

Free TC gir Ty Dolla $ign rom til både et stjernespekket ensemble og damer.

5 / 6 stars
b
a

Da Ty Dolla $ign spekulerte i hvor mange jenter han kunne få plass til i Cabanaen sin på debutmixtapen Beach House i 2012, var det klart for mange at han hadde store ting i vente. Med eksplisitt innhold i tekstene sine en dancehall-artist verdig, croonet Ty Dolla seg til en platekontrakt med Atlantic igjennom Wiz Khalifa sittt Taylor Gang-emblem. Utenom noen impotente gjestevers fra Wiz, har heldigvis Ty$ beholdt en imponerende grad av selvstendighet i soundet sitt. Med en pappa som var studiomusiker, har Tyrone William Griffin Jr. vokst opp med musikk, og han spiller selv blant annet fiolin, trommer, gitar og piano, i tillegg til å produsere og skrive for seg selv og andre.

Ty Dolla $igns likefremme og ublue stil står i merkelig og ofte overraskende kontrast til alle følelsene han legger ned i harmoniene sine. Der andre rnb-sangere gjerne beholder et slør av mystikk eller pakker inn det eksplisitte innholdet sitt i metaforer, kan Ty Dolla $ign bruke tre minutter av livet ditt på å fundere ut nye teknikker for å utvide en vagina («Stretch»), eller han kan uttrykke misnøye over at jenter han sjonglerer dukker opp på samme klubb som ham, formodentlig i en slags ondsinnet konspirasjon («Paranoid»).

Broren til Ty$ soner en livstidsdom i fengsel for drap, og debutalbumet er derfor i kjent rapstil titulert Free TC. Til tross for flere hits har Ty$ latt debutplata vente på seg, og det er derfor ikke rart at et hav av gjester har dukket opp for å delta på festivitetene: Kanye West, Diddy, Fetty Wap, Brandy, Kendrick Lamar, Tinashe, Future, R. Kelly og Stargate for å nevne noen. Flere singler har vært ute en stund: Den henslengte klubblåta  «Blasè» med Rae Sremmurd og Future. Den house-aktige oppfølgeren til «Paranoid», «Saved», med E-40. Den nydelige akustiske «Solid» med en jammende Babyface. Så langt virker som Ty$ har holdt stø kurs tatt i betraktning all dopen han putter i seg.

På tross av alle gjestene han fyller albumet med, er det også alltid Ty$ som er i førersetet. Som de mange damene i livet hans, holder han gjestene på en armlengdes avstand. De føles som regel likevel naturlig inkorporert inn i låtene, spesielt i tilfellene med Sevyn Streeter på «Credit» og med Jagged Edge på «Straight Up». Han har også tonet ned grisepraten noe i anledning en kommersiell utgivelse, uten at man føler at man mister alt for mye av den grunn. Mer diskutabelt kan man si at sjokkeffekten til Ty har også vært en del av hans fortrinn, og de nonchalante obskønitetene har laget mange minneverdige sitater. Det blir nok likevel fortsatt nok av broete high-fiving over sixpacks med billig øl verden over når noen setter på Free TC.

Tittel: Free TC

  • Artist: Ty Dolla $ign